Gisteravond had de eerste vergadering plaats van een nieuwe groene kerngroep.

Onze vrijwillige tuinman Jan, natuurouders Liesje, Pol en Veerle, voorzitter Jonay en groene papa Ruben hebben, onder het goedkeurende oog van Manuela, de koppen bij elkaar gestoken om na te denken over hoe we onze groene school heel concreet vorm kunnen geven. 

Een greepje uit onze ideeën: 

* één of meer wilgenhutten met tunnel

* een buitenklas

* een poel (in de buurt van de wadi)

* een speelbos

* een takkenwal

* een smulhaag met hazelaars, bessenstruiken, notelaars,... .

* blotevoetenpad

* openluchtklas

* theater

... We willen natuurlijk onze boomgaard nieuw leven in blazen, ons kippenhok een  plek geven in de buurt van een vernieuwde moestuin en composthoek en het idee van de klasbomen zeker en vast behouden. Insectenhotel, vogelkastjes, bloemenweide, zonnebloemen... alles zal zijn plekje krijgen.

Of het bij dromen zal blijven?! Natuurlijk niet! Ik had de indruk dat de groep heel gemotiveerd is en binnenkort bezoeken we een school die concreet veel van deze ideeën heeft uitgewerkt.  Met de know-how van onze ervaren tuinman Jan en ervaringsdeskundigen Pol, Liesje en Ruben, actieve leden van Natuurpunt moet dit gewoon lukken! 

Heb je zin om mee te werken? Contacteer gerust onze directie.

 wordt weergegevenIn navolging van onze lagere school, zijn nu ook onze kleuterleidsters gebeten door de actie: "Zie ze groeien." Juf Goedele wacht alvast met ongeduld op haar groeidoos om in actie te schieten!

 

De ene lust het graag,

de andere iets minder...

Radijsjes !

 

Wie een bloementuintje heeft, moet af en toe het onkruid wieden. Vandaag werd dit werkje stevig aangepakt door de derdeklassers.Ook werden er bloemetjes bij gezaaid die vlinders aantrekken... van bloementuin naar vlindertuin?

 

De leerlingen van de vijfde klas kwamen ook even langs. Ze proefden van de bieslook en de munt. Hun juf liet hen ook van de blaadjes en het sap van de paardebloem proeven... Bitter in de mond, maakt het hart gezond! Alles puur  biologisch gekweekt...

Basisschool 't Konkelgoed heeft negen natuurouders

 

Basisschool 't Konkelgoed heeft negen natuurouders

In heel Vlaanderen werkten afgelopen weekend vrijwilligers in de natuur.Foto: © Wouter Van Vooren

LEBBEKE - De Basisschool 't Konkelgoed kan voortaan rekenen op de enthousiaste inzet van negen natuurouders. Deze vrijwilligers assisteren de leerkracht tijdens de lessen over milieu en natuur, zowel in de klas als in de omgeving van de school. Het zijn (groot)ouders of vrienden van de school. Ze zijn dan ook verbonden aan deze school. Lebbeke 

Natuurouder word je door het volgen van een natuuroudercursus. Deze gratis cursus, georganiseerd door het Oost-Vlaamse provinciebestuur, reikt vooral bruikbare tips en methodieken aan rond natuur en milieu. 

Eigen natuurreservaat

De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten van een halve dag en een proefles. Connie Tackaert, Tamara Meskens, Marianne De Boeck, Marianne Van Damme, Hilde Wybouw, Sonja Tackaert, Robert D'Hondt, Veerle Van Damme en Elmouth Meeremans behaalden hun diploma. 

Marianne Van Damme: ,,Ik ben fel begaan met het behoud van de natuur. Toch volgde ik de cursus vooral op aandringen van mijn zoontje. Kinderen steunen in waarden als respect, lijkt me bijzonder belangrijk. De cursus is praktisch gericht. We leerden onder andere een boommeter en een schepnetje maken. Mijn proefles met de leerlingen van het vierde leerjaar behandelde het thema 'water'. Let wel, wij assisteren enkel de leerkracht die zijn les samenstelt en pedagogisch kadert. En de baas van het gebeuren blijft." 

De basisschool 't Konkelgoed beschikt op haar terreinen al enkele jaren over een eigen natuurreservaat dat handig tijdens de lessen ingeschakeld wordt. ,,Wie langskomt", verduidelijkt directeur Ferdy Dossche, ,,zou de indruk kunnen krijgen dat het reservaat niet onderhouden wordt. Verkeerd idee. In ons reservaat heerst als het ware de 'gestructureerde wildernis', om zo dicht mogelijk de natuur te benaderen." 

Weldra staan herstellingswerken op het programma: de zesdejaars zullen de vijverfolie herstellen.
 
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

De vijverfolie hebben we niet hersteld. We behielden de vijver als poel... en hebben er nog heel wat jaren, samen met de natuurouders waterbeestjes in bestudeerd. Omdat de natuurouders stilaan grote kinderen kregen, kwam er nood om een tweede cursus in te richten én die kwam er! 
 
 

Natuurouders

In het najaar organiseert Pol Meert van Natuurpunt een nieuwe cursus, in samenwerking met de natuurouders actief in de schoot van BSGO Konkelgoed. Voor de cursus zijn er al twaalf kandidaten, maar inschrijven kan nog steeds op 052-41.18.85. Natuurouders assisteren leerkrachten en begeleiden kinderen tijdens exploraties in de natuur. Het project kwam er dankzij de samenwerking tussen Natuurpunt, de provincie Oost-Vlaanderen en het gemeentebestuur. (pvr)
==========================================
Vanaf toen, hadden we de smaak pas echt te pakken! We behaalden onze drie MOS-logo's!!!